U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
lening vastgoed lokaal buurt kermt kopen verhuren verkopen

Te renoveren Vastgoed - Mijn Verbouw Lening

vrijdag 1 maart 2024

Waarvoor kan je de Mijn VerbouwLening aanvragen?
“Voor heel wat werken”, zegt Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). “De renovatie van je dak, muren en vloeren, werken aan ramen en deuren, sanitair en elektriciteit, binnenrenovatie, een warmtepomp(boiler), een zonneboiler, zonnepanelen: noem maar op.”

Maakt iedereen aanspraak hierop?
Niet helemaal, zo blijkt. Flipts: “Je moet tot de laagste of middelste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie behoren, een andere steunmaatregel. En je moet binnen de 36 maanden je domicilie naar de woning in kwestie verplaatsen. Meestal leen je voor het hele factuurbedrag, op basis van offertes, weliswaar begrensd tot 7.500 euro (excl. btw) voor sanitair en elektriciteit, 5.000 euro (excl. btw) voor binnenrenovatie, en 60.000 euro in het algemeen.”

Volstaat dat bedrag?
“Dat is moeilijk te bepalen”, erkent Geert Flipts. “Veel hangt namelijk af van de grootte van je woning. En voer je eerder kleine renovatiewerken uit, of renoveer je ingrijpend op energetisch
vlak? Een volledig nieuw dak plaatsen kost natuurlijk heel wat meer, vergeleken met een goed dak met een asbestvrij onderdak, dat je alleen moet isoleren.” “Bij vele oude woningen kunnen we het dak niet zomaar langs binnen isoleren”, zegt architect Kati Lamens, “omdat er bijvoorbeeld langs de buitenkant geen dampscherm zit. Dus moet de hele dakbedekking eraf en moet er een nieuw onderdak in de
plaats komen. Of we plaatsen een sarkingdak over het bestaande dak. Als je dat moet doen, kost het plots 30.000 euro om je dak te vervangen.”

“En stel dat je een woning hebt zonder centrale verwarming, en je eerst daar iets aan wilt doen met een warmtepomp, samen met je dak. Dan kan je die maar plaatsen, als je eerst je vloer openlegt, isoleert en van vloerverwarming voorziet. Dat kost ook weer 30.000 euro." “Wil je dan nog je gevels aanpakken? Alle ramen van een eengezinswoning vervangen komt op zich ook al snel op 30.000 euro neer. En dan zijn je gevels nog niet geïsoleerd: van 5.000 euro als je in de spouw kan isoleren, tot 15 à 20.000 euro, als je langs de buitenkant isoleert met de goedkoopste optie: crepi.”

Dus concreet...
“Ik vrees dat als je de schil van je huis – het dak, de vloer en de buitenmuren – volledig wil of moet aanpakken, je er niet geraakt met 60.000 euro”, aldus Kati Lamens. “Eén of twee ingrepen
moet wel lukken. Dus eventueel wel je dak en je vloer met nieuwe verwarming, maar niet je dak, je vloer én je gevels. Het komt er dan ook op aan de juiste keuze te maken, volgens de juiste prioriteiten.
Daarvoor stellen wij een masterplan op, met alle nodige energiebesparende maatregelen in de juiste volgorde, volgens wat eerst nodig is.”

Behaal je dan met 60.000 euro niet de verplichte EPC-score D, die je binnen de vijf jaar moet bereiken als je vandaag in Vlaanderen eigenaar wordt van een woning met een score E of F? “Elke situatie is anders”, besluit Geert Flipts. “Een EPC-score D behaal je meestal wel met een beperkt budget. Vaak moet je daarvoor de ketel vervangen of het dak isoleren. Maar nogmaals: denk nu al verder, richting label A." Zo behoudt je woning de komende jaren haar waarde en help je het klimaat vooruit. Met 60.000 euro voer je meestal ook al een aanzienlijk deel van de energierenovatie uit voor EPC-label A.”

Niet onbelangrijk: als nieuwe eigenaar van een woning met een EPC-label E of F kan je geen Mijn VerbouwLening aanvragen. Je vraagt dan beter een voordelig renovatiekrediet aan, waarbij de Vlaamse overheid een deel van de rente op zich neemt.

Bron: CIB/HLN

Terug naar boven
Sluit menu DOMO VASTGOED NV