U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

JE MUREN NA-ISOLEREN: DE 3 WEGEN NAAR SUCCES!

vrijdag 5 november 2021

1. Langs buiten: de eerste keuze
Na-isoleren aan de buitenkant biedt de beste garantie op succes. Je behoudt immers de thermische capaciteit van je muren. Zo koelt je huis minder snel af in de winter en blijft het langer fris op hete zomerdagen. Bovendien verlies je geen ruimte in je interieur en loop je geen risico op bijvoorbeeld koudebruggen of vochtschade. Ondanks deze voordelen, is deze techniek de meest ingrijpende en duurste optie. Je geeft namelijk je hele gevel een make-over. Afhankelijk van de afwerking (steenstrips, gevelpleister, beplating…) kost dat al gauw 100 tot meer dan 200 euro/m², exclusief btw. Hoe complexer je gevel, hoe prijziger de werken. Bovendien moet je rekening houden met de extra geveldikte bij het plaatsen van onder andere deuren, ramen, vensterbanken of dakgoten.

Ook heb je voor dergelijke ingrijpende werken soms een stedenbouwkundige vergunning nodig. Hou hier zeker rekening mee wanneer je voor een andere gevelbekleding kiest dan de bestaande baksteen of als je de rooilijn te veel overschrijdt. In bepaalde situaties zal buitenisolatie zelfs geen optie zijn. Als de bestaande gevel zich op de perceelsgrens bevindt of te dicht bij de straat staat, kan jouw aanvraag geweigerd worden. Maar ook als je woning deel uitmaakt van een beschermde patrimoniale perimeter is dat soms het geval.

2. Langs binnen: soms de enige optie
Om praktische, budgettaire of stedenbouwkundige redenen is het soms niet mogelijk om langs de buitenkant te isoleren. Denk aan een rijwoning in de stad met slechts een smal voetpad tussen de gevel en straat. Door de beperkingen van de rooilijn zal je geen bouwvergunning krijgen om je woning aan de buitenzijde te isoleren. Hetzelfde geldt voor woningen die beschermd zijn als monument of deel uitmaken van een beschermd stad- of dorpsgezicht.

Als je zo’n huis beter wil isoleren zonder aan de gevel te raken, is isoleren aan de binnenkant vaak de enige mogelijkheid. Wil je zo weinig mogelijk binnenruimte verliezen, laat dan tegelijk de spouwmuren opvullen. Ook als je isoleert aan de buitenzijde spaar je op die manier plaats uit.

3. Spouwmuurisolatie: snel en betaalbaar
Je spouwmuur laten opvullen is een snelle weg naar meer comfort en een lagere energiefactuur. Zeker als je weet dat tussen de jaren 1960 en 1990 de meeste huizen werden gebouwd met spouw maar zonder isolatie. Dit is wel de minst doeltreffende isolatiemethode, omdat de dikte van de spouw beperkt is. Daarom is deze ingreep vooral interessant om snel en goedkoop resultaat te boeken. De richtprijs is 20 à 23 euro/m² geïsoleerde buitengevel, inclusief btw.

Via voorgeboorde openingen wordt isolatiemateriaal door de buitenmuur in de spouw gespoten of geblazen. Er komen geen breekwerken aan te pas en in een of twee dagen tijd zijn de werken achter de rug. Bovendien heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Voor een optimale isolatiewaarde kan je spouwisolatie (nu of later) eventueel combineren met isolatie aan de buiten- of binnenzijde van je woning.

Bron: Livios

Terug naar boven
Sluit menu DOMO VASTGOED NV