U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

GEVEN VERBOUWPROGRAMMA’S VERTEKEND BEELD OVER WERKELIJKE VERBOUWKOST?

vrijdag 19 mei 2023

“Met behulp van 100.000 euro en de hulp van enkele partners zal hij de klus moeten klaren.” Goed dat de voice-over het er bij vermeldde de tijdens de eerste aflevering van Ons huis/nieuw huis op VRT1. Want een nieuwe keuken installeren, twee nieuwe badkamers zetten, vijf volwaardige slaapkamers, alle binnenmuren laten slopen én het volledige huis opfrissen voor 100.000 euro, zoals kandidaten Lorenz en Elyne het konden laten doen? Dat lukt niet.

“NIET DE REALITEIT”
“Toch niet zonder partners, of sponsors, neen”, zegt Sven Nouten van de Belgische bouwfederatie Embuild. “Het is maar door die sponsors, die dan vaak prominent in beeld komen, dat zulke dingen kunnen. Maar bij tv-kijkers kan dat nog al eens een vertekend beeld geven. Het is zogezegd reality-tv, maar het is niet de realiteit.”

“Ook wij hebben een dubbel gevoel bij die programma’s”, zegt Sanderijn Vanleenhove van Bouwunie, de unie van KMO-bouwbedrijven. “Ze doen mensen goesting krijgen om te bouwen en te renoveren, dus het levert onze bedrijven zeker extra werk op. Maar de prijzen scheppen verkeerde verwachtingen bij mensen, en dat is vervelend voor iedereen.”

Eric De Winter, die een sanitairbedrijf runt met elf medewerkers, kan erover meespreken. “Ik moet zeggen dat ik soms al niet meer reageer, of er toch niet te veel tijd meer in steek als mensen met zulke onrealistische verwachtingen afkomen”, zegt hij. “Vaak hebben ze een vertekend beeld door wat ze op tv zien. Dan schrikken ze van wat een bouwproject écht kost. En dan gaan ze vaak verder op zoek, tot iemand hen toch zo’n wonderbaarlijk lage prijs kan bieden. Maar dat wordt al wel eens afgestraft, want dat zijn dan vaak geen bonafide bedrijven.”

TRANSPARANT ZIJN
Dat sponsors prominent in beeld komen tijdens bouwprogramma’s, gebeurt al jaren. Van de verhuiswagen die met prominente bedrijfsnaam voorbijrijdt tot de kastdeuren met het logo van Dovy Keukens en duidelijk gesponsord kliklaminaat. Ons huis/nieuw huis is het eerste programma dat het ook expliciet vermeldt.

“Een goeie zaak, het zou ook in andere bouwprogramma’s niet misstaan”, vindt Sven Nouten. “Al denk ik dat de meerderheid van de kijkers toch wel beseft dat ze niet naar een reëel bouwproject zitten te kijken.”

De VRT zegt dat de vermelding niet wettelijk verplicht is, maar dat ze het belangrijk vindt om transparant te zijn. “We vermelden de samenwerking met partners expliciet om geen onrealistische verwachtingen te scheppen”, zegt woordvoerder Yasmine Van der Borght. “Voor de kijkers is het een interessant voordeel om mee te doen aan zulke programma’s als ze hun investering combineren met de tegemoetkomingen van de leveranciers.”

En wat moet de gewone bouwer of verbouwer dan doen, die geen “partners” heeft? “Je kan altijd onderhandelen over de prijs met je bouwbedrijf”, zegt Vanleenhove.

Bron: HBvL (2023, 19 mei). Geven verbouwprogramma's vertekend beeld over werkelijke verbouwkost?. CIB Vlaanderen Vastgoedflitsen, 1931, 8.

Terug naar boven
Sluit menu DOMO VASTGOED NV