U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

EEN WONING HUREN? DEZE VERZEKERINGEN ZIJN VERPLICHT

maandag 25 april 2022

Ga je (al dan niet voor het eerst) een woning of appartement huren? Weet dan dat je als huurder sinds 1 januari 2019 een brandverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’ moet afsluiten. In Vlaanderen en Wallonië tenminste, in het Brussels Gewest geldt deze verplichting niet. Ook de verhuurder van een onroerend goed moet in het Vlaams Gewest verplicht een brandverzekering nemen.

Wat dekt die verzekering precies?
Wat in de volksmond ‘brandverzekering’ heet, is eigenlijk de woningverzekering, want je bent voor veel meer verzekerd dan enkel brandschade. Brandverzekeringen voor particulieren vergoeden minimaal de schade aan het gebouw veroorzaakt door brand, blikseminslag en ontploffingen. Daarnaast ben je bijkomend ook verzekerd tegen stormschade en natuurrampen. De meeste brandverzekeringen breiden de basiswaarborgen in de polis uit. Zo dekken ze ook vaak glasschade, rook- of roetschade en de schade aan elektrische toestellen. Ook waterschade door een breuk van de leidingen, het overlopen van dakgoten of insijpelen van water door het dak staan vaak als uitbreiding in de waarborg.
 
Wie controleert of je in orde bent?
Heb je geen wettelijk verplichte verzekering, dan loop je grote risico’s als er iets fout gaat. Als je een appartement of woning huurt, ben je immers verplicht om er zorg voor te dragen als een ‘goede huisvader’. Je moet de woning goed onderhouden, en bent als huurder aansprakelijk voor de schade aan de woning die tijdens de huurovereenkomst ontstaat.

Daarom moet je ervoor zorgen dat de woning voldoende verzekerd is. Vergeet ook niet dat de huurdersaansprakelijkheidsverzekering bij een brand niet alleen de schade aan je appartement dekt. Maar ook de schade bij de buren als er bijvoorbeeld bij jou een brand ontstond.

Welke verzekeringen zijn niet verplicht maar kun je bijkomend afsluiten?
• De inboedelverzekering dekt je inboedel en de persoonlijke spullen in je woning als die onderhevig is aan schade, zoals brand, storm, hagel, water en natuurrampen als een aardbeving of overstroming. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht voor huurders, in tegenstelling tot een verzekering tegen schade aan het gebouw. Maar toch is het een must, want bij schade door brand of water lopen de kosten snel op. Zo kan een lek aan het dak niet alleen je plafond ruïneren, maar ook bijvoorbeeld het hout van de kleerkast die eronder staat. 

• Je kunt je brandverzekering bijkomend uitbreiden met een waarborg inbraak of diefstal. Die waarborg dekt niet alleen je gestolen spullen, maar ook de schade als gevolg van de inbraak. Een geforceerde deur of een ingeslagen raam, bijvoorbeeld.

• Als derde verzekering kun je nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Die dekt de gerechts- en advocatenkosten die je betaalt indien een schadegeval leidt tot betwistingen.
Welk budget heb je nodig om je optimaal in te dekken? Dit is de kostprijs van een woningverzekering

Hoe zoek je een verzekering op jouw maat?
Om ervoor te zorgen dat je de juiste brandverzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’ hebt én dat je niet teveel betaalt, is het vergelijken van verzekeringen een must. 

Bron afbeelding: © Getty Images
Bron artikel: Een woning huren? Deze verzekeringen zijn verplicht. HLN. Geraadpleegd op 25/04/2022 via https://www.hln.be/mijn-gids/een-woning-huren-deze-verzekeringen-zijn-verplicht~a4dda2f4c/

Terug naar boven
Sluit menu DOMO VASTGOED NV