Nieuws

Zo wordt je huis meer waard

Je huis te koop aanbieden is een opmerkelijke periode. Deze kan enerzijds stressvol zijn, maar anderzijds ook het begin van iets nieuws. Bij heel wat verkopers rijst dan de vraag of ze wel voldoende voor hun woning gaan ontvangen. Want hoe weet je nu of je de juiste prijs krijgt en hoe krijg je een nog betere prijs op de vastgoedmarkt? Wij zorgen voor de juiste tips!

1. Een onberispelijke woning
Of het nu een losse tegel, afgebladderde verf of vies tapijt is; je kan er best voor zorgen dat alles piekfijn in orde is. Elk minpuntje knabbelt namelijk heel wat van de maximumprijs af. Het kan daarnaast handig zijn om een lijst bij te houden van alle gedane onderhoudswerken of renovaties die nog gaande zijn. Zo kan je dit als kostenraming gebruiken voor de schatter. Een huis waarin recentelijk gewerkt werd, kan waardevoller zijn.

2. Het eerste zicht
Een woning kopen is vaak liefde op het eerste gezicht. Wil je dat je woning naar waarde wordt geschat, dan kan je best ervoor zorgen dat die eerste aanblik een succes wordt. Ze moeten op slag verliefd worden op dat ene, prachtige huis in de straat. Jawel, het jouwe. Een verwilderde voortuin of een versleten dak is een totale afknapper, terwijl een fraai en kleurrijk bloemenbed in het oog springt!

3. Werkende toestellen
Heb je een vaatwasser dat enkel werkt nadat je een trap tegen geeft of een koelkast dat toch niet helemaal meer werkt? Deze kleine probleempjes zorgen ervoor dat potentiële kopers er misschien voor moeten zorgen dat zij dit zelf gaan moeten aankopen wanneer zij intrekken. Dan kan je deze dus niet mee in de prijs opnemen. Je apparatuur kan dus best tip top in orde zijn.

4. Aandacht voor je interieur
Hoewel je huis niet per se gewaardeerd wordt op het interieur, kan het geen kwaad om te laten zien dat het goed is verzorgd. Dat betekent niet dat je per se het duurste interieur moet hebben, maar een open, nette ruimte toont meer potentieel voor je huis. Zo kunnen geïnteresseerden meteen dromen van hun eigen droomstekje. En dan heb je misschien wel een snellere match. Hier kan je alvast alles lezen hoe vastgoedstyling je daarbij kan helpen.

5. De omgeving
Wist je dat de waarde van een woning ook afhankelijk is van de locatie? Eenzelfde woning kan in West-Vlaanderen een andere waarde krijgen dan in Limburg en zelfs op gemeenteniveau zien we heel wat verschillen. Hou er dus rekening mee wanneer zelf je woning naar waarde wil schatten. Woningen in de buurt kunnen een waardemeter zijn, maar let daarbij ook wel op uitzonderlijke gevallen die de prijs beïnvloeden. Zo zijn er huizen die goedkoper verkocht worden door bijvoorbeeld een overlijden of echtscheiding.

6. Renovatiewerken
Wanneer je renovatiewerken hebt uitgevoerd, denk je misschien dat elke cent die je er hebt ingestoken, automatisch wordt doorgerekend in de vraagprijs. In de praktijk is dat helaas niet het geval. Kijk dus zeker na of jouw renovatie echt nodig is en je het rendement er ook kan uithalen.

Anderzijds, een woning met de nieuwste snufjes of voorzien van de juiste normen hebben wel een streepje voor! Anno 2020 is het gezien de verbouwnormen erg interessant wanneer de woning reeds voldoet aan dubbel glas en voldoende dak-, vloer- of buitenmuurisolatie. Maar ook de installatie van onder andere zonnepanelen, een waterput of energiezuinige verwarming en ventilatie kan je woning bij verkoop een fikse bonus opleveren.

Bron: Zimmo.be