Nieuws

Met deze tips renoveer je je keuken op-en-top

Een keukenrenovatie vraagt om de nodige voorbereiding en planning. Gemiddeld gaat een keuken twintig jaar mee, dus neem je beter meteen de juiste beslissingen.

Je keuken opfrissen
- De fronten en wanden van kasten kan je een nieuw laagje verf geven. Of laten herspuiten: gespecialiseerde bedrijven kunnen ze behandelen met kras- en kleurvaste tweecomponentenlak.
- Een beschadigd werkblad kan je proberen te herstellen. Als dit niet lukt, overweeg dan een nieuw werkblad, bijvoorbeeld in budgetvriendelijke kunststof (laminaat).
- Je kan je keuken ook nieuw leven inblazen door nieuwe handgrepen te plaatsen, scharnieren te vervangen, de verlichting aan te passen, de grootte van de kasten te wijzigen,…

Een open keuken maken
Als het nodige budget voorhanden is, kan je de renovatie beter grondig doen en van je keuken een comfortabele werkruimte met voldoende plaats maken. Misschien loont het de moeite om een muur uit te breken en zo een open keuken, extra bergruimte, meer lichtinval en interactie met de woonkamer te creëren. Kijk na of je niet over een stedenbouwkundige vergunning moet beschikken. Raadpleeg bij twijfel een architect of de stedenbouwkundige dienst van je gemeente.

Als je de keuken volledig uitbreekt, kan je meteen de indeling herbekijken. Let op de keukenplanning en de ergonomie achter het fornuis. Voorzie in voldoende aansluitpunten voor water en elektriciteit. Als er aardgas in je straat ligt, is het misschien het moment om hierop over te schakelen.

Grondige renovatie
Een grondige renovatie houdt in dat je niet alleen de eigenlijke keuken vernieuwt, maar ook de muren bijwerkt, een nieuw plafond plaatst, ramen en deuren vernieuwt en de vloer opfrist. Een tegelvloer laten doorlopen heeft als voordeel dat je opstijgend vocht tegengaat. Bestel tijdig je keuken en probeer de afbraakwerken zo lang mogelijk uit te stellen. Voorzie eventueel in een noodkeuken. Als je over de nodige opslagruimte beschikt, kan je de afbraakwerken zelfs uitstellen tot de nieuwe keuken er is.

Kleine keuken
Heb je weinig ruimte, dan moet je die zo goed mogelijk gebruiken. Denk op voorhand na over wat je waar wil plaatsen. Met de nodige creativiteit maak je van de kleine keuken een praktische ruimte. Enkele tips:

- Bergruimte is essentieel in een keuken. Als je te weinig ruimte hebt voor kasten, overweeg dan een centraal keukeneiland dat je van overal makkelijk kan bereiken.
- Eet je graag in de keuken, maar past een tafel er niet in? Kies dan voor een klaptafel of toog in het verlengde van het aanrecht. Krukken nemen minder plaats in dan stoelen.
- Met de juiste verlichting en kleuren creëer je een ruimer gevoel.
- In een kleine keuken kies je voor compacte apparaten. Verschillende fabrikanten spelen hier op in met hun aanbod.
- Laat keukenkasten doorlopen tot aan het plafond. Bovenaan berg je dan spullen op die je niet dikwijls gebruikt.

Bron: Livios.be