Nieuws

Een woning verhuren in 2020? Hierop moet je letten!

Heb je je ouderlijke woning geërfd en overweeg je om het pand te verhuren? Of wil je in vastgoed investeren om een cent bij te verdienen? Slim, want heel wat gezinnen kiezen nog altijd voor een huurwoning. Maar let op, want je mag niet zomaar elke woning verhuren

Een woning verhuren kan vandaag de dag niet zomaar. En maar goed ook, want een huis zónder keuken, badkamer of verwarming en met barsten of scheuren in de muren kun je amper een woning noemen. Daarom heeft de Vlaamse regering een aantal minimale kwaliteitseisen opgelegd.

Waar moet je huis dan aan voldoen? In de eerste plaats moet je woning stabiel zijn. Dat betekent dat er helemaal geen instortingsgevaar mag zijn, om maar een voorbeeld te geven. Daarnaast moet er ook voldoende natuurlijke verlichting zijn, moet het water dat uit de kraan stroomt drinkbaar zijn en moet er een mogelijkheid zijn om te verluchten. En dat is nog niet alles. De woning moet ook uitgerust zijn met een keuken, een badkamer, veilige trappen én verwarmingselementen. Tot slot mogen er ook geen vochtproblemen zijn én moet elke verdieping uitgerust zijn met minstens één rookmelder.

Nieuw vanaf 2020
Voldoet je woning niet aan alle eisen? Dan is de kans groot dat je niet langer mag verhuren of erger: dat je stek onbewoonbaar wordt verklaard. En vanaf 2020 wordt die kans alleen maar groter, want de woonnormen worden nog wat verstrengd.

Zo moeten alle daken van woningen tegen het begin van het nieuwe jaar geïsoleerd zijn, en voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minstens 0,75m2 K/W. Concreet wil dat zeggen dat je een isolatielaag van minimaal zo’n drie tot vier centimeter dik moet voorzien, al hangt dat natuurlijk af van het materiaal dat je gebruikt. Heb je een zolder waar niemand echt woont en die niet verwarmd wordt? Dan volstaat het om gewoon de zoldervloer goed te isoleren.

Enkel of dubbel?
Niet alleen het dak moet goed geïsoleerd zijn, ook de ramen moeten in het nieuwe jaar dubbel glas hebben. Dan gaat het vooral om de ramen in leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers. Ramen in traphallen, inkomhallen en gangen moeten dus niet per se voorzien van dubbel glas.

TIP: Ga je een stap verder en kies je meteen voor hoogrendementsbeglazing? Dan word je beloond met een premie van tien euro per vierkante meter. Nog beter: voer je naast de ramen nog twee andere energiebesparende maatregelen uit, dan kun je zelfs rekenen op een totaalrenovatiebonus.

De strafpunten
Voldoet je huurwoning niet aan de woonnormen, dan is de kans groot dat je huis of je appartement ongeschikt, of zelfs onbewoonbaar wordt verklaard. En dat kan sneller het geval zijn dan je denkt. Vanaf 2020 wordt er namelijk met een strafpuntensysteem gewerkt. Bij 15 strafpunten loop je dus het risico dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard.

Zo kun je al meteen aan 15 strafpunten komen als je dakisolatie niet voldoet aan de regels. Het gevolg? Je mag je woning niet langer verhuren. Ook als je ramen in de keuken of in de slaapkamer bijvoorbeeld géén dubbel glas hebben, stapelen de punten zich op. Eén strafpunt voor één raam met enkele beglazing, 9 strafpunten voor meerdere ramen zonder dubbel glas. Dus één goed advies: zorg dat je woning vóór 2020 voldoet aan alle normen.

Bron: Zimmo.be - Notaris.be - Vlaanderen.be