Nieuws

6 tips om je keuken op te ruimen van Marie Kondo

Je kent het wel. De keukenkasten puilen uit met borden, potjes, pannen en allerlei spullen. Op sommige momenten kan je door de massaal aanwezige Tupperware-doosjes (waarvan de deksels vaak op magische wijze verdwijnen) de ovenschalen niet meer zien. Het is dus tijd is voor een grote schoonmaak in je keuken en opruimgoeroe Marie Kondo gaat je daarbij helpen.

Je keuken opruimen met Marie Kondo
De wereldberoemde Japanse opruimexperte Marie Kondo schrijft boeken en heeft sinds kort ook een serie op Netflix waarin ze iedereen de fijne kneepjes van het opruimvak leert. Dankzij de volgende zes tips uit die reeks heb jij je keuken in een vingerknip weer op orde.

1. Voel je niet schuldig als je dingen wegdoet
De eerste tip is misschien wel de meest belangrijke (en vaak ook de moeilijkste): voel je niet schuldig als je dingen wegdoet. We weten het, dat is de grootste struikelblok op vlak van opruimen. Toch moet je af en toe dingen weggooien, ook als die een sentimentele waarde hebben. Ja, daarmee bedoelen we dat oude servies van je overgrootmoeder dat toch maar ligt te verstoffen.

Tijdens het opruimen is die sentimentele waarde je grootste vijand. Als je spullen echt niet gebruikt, kan je ze beter weggeven of weggooien. Stiekem een traantje wegpinken is absoluut toegestaan.

2. Haal alles uit de kast
Dat mag je letterlijk nemen. Een simpele truc om een opgeruimd huis te bereiken is jezelf confronteren met alle rommel die je hebt (en dat is altijd meer dan je denkt). Haal alle kastjes leeg, leg al je spullen op een grote tafel en begin met sorteren. Als je ziet wat je allemaal in huis hebt, is de kans groter dat je de behoefte hebt om op te ruimen. Zo wordt het veel gemakkelijker om dingen weg te gooien en daardoor zal het opruimen veel vlotter verlopen.

3. Hou rommellades netjes met vakken
Bijna elke keuken heeft een rommellade. Dat is misschien wel de meest chaotische plek in huis, alleen is ze uitstekend verstopt. De hoogste tijd om hier een beetje orde in te scheppen. Ga eerst na welke items überhaupt gewoon weg kunnen. Berg daarna de items die je overhoudt op in verschillende vakken of doosjes. Dankzij die dozen ontstaat er orde in de chaos en houd je je lade een stuk overzichtelijker.

4. Stapel altijd horizontaal
Dit geldt voor blouses tot bh’s, maar ook voor alles wat je in de keuken hebt liggen: ‘stapel’ je spullen horizontaal. Als je spullen op elkaar legt, worden de items onderin geplet en worden ze daardoor minder mooi of raken ze sneller versleten. Als je ze naast elkaar sorteert hou je alles heel en kan je ook veel gemakkelijker bij je spullen als je ze nodig hebt.

5. Richt je keuken in voor de kok die je wil zijn
Iedereen heeft een andere kookstijl en daar moet je je keuken op aanpassen. Kan je niets bereiden zonder een gigantische hoeveelheid kruiden toe te voegen? Ben je iemand die meer improviseert dan zich aan een recept te houden? Of misschien kan je de week niet overleven als je geen taart gebakken hebt. Je keuken kan je helpen om de best mogelijke kok te zijn. Zorg er voor dat de spullen die je vaak nodig hebt in je buurt liggen. Je wil toch niet telkens een wandeling naar de berging maken om de staafmixer te gaan halen voor je soep?

6. Leg alles van dezelfde grootte bij elkaar in de besteklade
Marie Kondo leerde ons dat je voorwerpen van dezelfde grootte bij elkaar moet leggen. Zo creëer je overzicht en ruimte in de keuken. Zet het dus maar uit je hoofd om het aardappelmesje naast de opscheplepel te leggen. Zo oogt je lade minder chaotisch en vind je eindelijk weer die garde terug die je al zo lang kwijt was.

Bron: culy.be